Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό δεν είναι απλή υπόθεση. Νέα κουλτούρα, άλλη γλώσσα, διαφορετικές απαιτήσεις, άγνωστες διαδικασίες—όλα αυτά μπορούν εύκολα να σε αγχώσουν. Ξέρω πώς είναι—το έχω ζήσει. Έχοντας ζήσει κι εργαστεί στο εξωτερικό για πάνω από 10 χρόνια, καταλαβαίνω καλά τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Ίσως αναρωτιέσαι αν το βιογραφικό σου είναι “δυνατό”, αν προετοιμάζεσαι σωστά για συνεντεύξεις για δουλειά ή αν κάνεις τις σωστές κινήσεις γενικά. Αν νιώθεις έτσι, να ξέρεις ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολλοί επαγγελματίες που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα 7 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι επαγγελματίες στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, με στόχο να σε βοηθήσω να τα αποφύγεις και να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες σου για επιτυχία. Θα βρεις πρακτικές συμβουλές, βασισμένες τόσο στην εμπειρία μου ως career mentor όσο και στη δική μου προσωπική διαδρομή, ώστε να αποφύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη και να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να βρεις τη δουλειά που θέλεις.
Είτε λοιπόν έχεις μόλις ξεκινήσει την αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό είτε ψάχνεις δουλειά στο εξωτερικό για καιρό, τα επόμενα βήματα είναι σημαντικά για την επιτυχία σου. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θα καταλάβεις πώς να κάνεις τις σωστές κινήσεις και να αποφύγεις τα λάθη που θα μπορούσαν να σε καθυστερήσουν.
Τα πιο συχνά λάθη
1. Έλλειψη Σαφούς Στρατηγικής και Στόχων
2. Αποστολή Ίδιου Βιογραφικού και Συνοδευτικής Επιστολής σε Κάθε Αγορά
3. Ανεπαρκής Έρευνα για την Εταιρεία και τη Θέση
4. Αγνόηση των Πολιτισμικών Ιδιαιτεροτήτων της Χώρας
5. Ασαφές ή Ατελές Προφίλ LinkedIn
6. Ανεπαρκής Προετοιμασία για Συνεντεύξεις
7. Υποεκτίμηση της Σημασίας της Δικτύωσης (Networking)
1. Έλλειψη Σαφούς Στρατηγικής και Στόχων
Το λάθος:
Πολλοί υποψήφιοι ξεκινούν την αναζήτηση εργασίας και στέλνουν βιογραφικά χωρίς να έχουν ξεκάθαρους στόχους ή στρατηγική. Δεν σκέφτονται σε ποιο τομέα θέλουν να δουλέψουν, ποιες εταιρίες τους κάνουν “κλικ”, ποια χώρα είναι η καλύτερη γι’ αυτούς ή ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες για τη θέση που τους ενδιαφέρει. Σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn, το 62% των επαγγελματιών που αναζητούν δουλειά δεν έχουν καθορίσει μια σαφή στρατηγική για την αναζήτηση. Αν δεν έχεις ξεκάθαρους στόχους και δεν προγραμματίσεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, η αναζήτησή σου θα είναι πολύ πιο δύσκολη και αναποτελεσματική.
Η λύση:
Χωρίς σαφή στρατηγική, η αναζήτηση εργασίας γίνεται χαοτική και αναποτελεσματική. Πρέπει να έχεις ξεκάθαρους στόχους, να ξέρεις τι θέλεις και να χαράξεις ένα πλάνο δράσης.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Καθόρισε τον στόχο σου: Σε ποιες χώρες θέλεις να εργαστείς; Σε ποιες εταιρείες; Σε ποιον ρόλο; Γράψε συγκεκριμένα τι αναζητάς.
✅ Έρευνα αγοράς: Αναζήτησε ποιοι τομείς έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στις χώρες που σε ενδιαφέρουν (π.χ. μέσω LinkedIn Jobs, Glassdoor, Indeed).
✅ Φτιάξε ένα πλάνο: Όρισε συγκεκριμένες ενέργειες για κάθε εβδομάδα (π.χ. 5 αιτήσεις, 10 δικτυώσεις/LinkedIn connections, 2 συνεντεύξεις προετοιμασίας).
✅ Θέσε ρεαλιστικά deadlines: Πότε θέλεις να έχεις βρει δουλειά; Δούλεψε με μικρούς, μετρήσιμους στόχους.
2. Αποστολή Ίδιου Βιογραφικού και Συνοδευτικής Επιστολής σε Κάθε Αγορά
Το λάθος:
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που βλέπω από υποψηφίους είναι η αποστολή του ίδιου βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής χωρίς να το προσαρμόζουν ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνονται. Η τάση να στέλνουν το ίδιο CV και την ίδια επιστολή σε κάθε αγγελία είναι κατανοητή γιατί έτσι γλιτώνουν χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν είναι αποδοτική.
Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι κάθε αγορά έχει διαφορετικές απαιτήσεις και προτεραιότητες. Αν στέλνεις το ίδιο βιογραφικό για κάθε θέση και αγορά, ίσως να μην καταφέρεις να δείξεις τις δεξιότητές σου με τον σωστό τρόπο ή τον τρόπο που επιθυμείς. Αυτό σημαίνει ότι χάνεις μια σημαντική ευκαιρία να ξεχωρίσεις από άλλους υποψηφίους.
Η λύση:
Κάνε μια ολοκληρωμένη έρευνα για τη συγκεκριμένη αγορά εργασίας, προσάρμοσε το βιογραφικό και την επιστολή σου ανάλογα με τις απαιτήσεις και βεβαιώσου ότι έχεις τις σωστές λέξεις-κλειδιά που θα τραβήξουν την προσοχή των εργοδοτών.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Μελέτησε το πρότυπο της χώρας: Δες παραδείγματα CVs της αγοράς που σε ενδιαφέρει και κατανόησε τις προδιαγραφές και τις τάσεις.
✅ Χρησιμοποίησε διαθέσιμα εργαλεία: Αναζήτησε πληροφορίες μέσω Google, ChatGPT και επαγγελματικών forums. Ακολούθησε recruiters στο LinkedIn που δημοσιεύουν insights για τη συγκεκριμένη αγορά.
✅ Προσάρμοσε το format και το περιεχόμενο: Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά από την αγγελία, αλλά κάντο μεθοδικά.
✅ Φτιάξε διαφορετικές εκδοχές: Έχε 2-3 προσαρμοσμένα CVs για διαφορετικούς τύπους θέσεων.
✅ Χρησιμοποίησε εργαλεία: Πλατφόρμες όπως το Jobscan σου δείχνουν αν το CV σου ταιριάζει στις αγγελίες.
3. Ανεπαρκής Έρευνα για την Εταιρεία και τη Θέση
Το λάθος:
Πολλοί υποψήφιοι δεν αφιερώνουν χρόνο για να ερευνήσουν τις εταιρείες στις οποίες υποβάλλουν αίτηση. Στοιχεία από το 2024 όμως δείχνουν ότι το 70% των εργοδοτών θεωρούν τη γνώση για την εταιρεία και τη θέση ως ένα από τα βασικά κριτήρια για να προχωρήσουν στη διαδικασία πρόσληψης. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις την έρευνά σου πριν καν πατήσεις το Apply button.
Επιπλέον, αυτή η στρατηγική σε βοηθάει και μακροπρόθεσμα. Όταν εστιάζεις σε ρόλους και εταιρείες που πραγματικά σε ενδιαφέρουν, αποφεύγεις χαμένο χρόνο σε αιτήσεις που δεν ταιριάζουν με τους στόχους σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να βρεις μια θέση που σου ταιριάζει πραγματικά.
Η λύση:
Πραγματοποίησε ενδελεχή έρευνα για την εταιρεία και τη θέση προτού στείλεις την αίτησή σου ή προετοιμαστείς για συνέντευξη.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Διάβασε την ιστοσελίδα της εταιρείας: Τι προϊόντα ή υπηρεσίες προσφέρει; Ποιο είναι το όραμα και τα value της;
✅ Δες το LinkedIn της εταιρείας: Τι δημοσιεύουν; Ποια είναι η κουλτούρα τους;
✅ Ανάλυσε την περιγραφή της θέσης: Τι ζητούν; Τι keywords χρησιμοποιούν;
✅ Δες σχόλια εργαζομένων: Glassdoor και Reddit μπορούν να σου δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.
4. Αγνόηση των Πολιτισμικών Ιδιαιτεροτήτων της Χώρας
Το λάθος:
Όταν ψάχνεις δουλειά σε άλλη χώρα, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη ντόπια κουλτούρα και πώς αυτή επηρεάζει την αγορά εργασίας. Αγνοώντας αυτή τη διάσταση, μπορείς να αποτύχεις να προσαρμοστείς σωστά στις απαιτήσεις του εργοδότη. Εκτός αυτού, —κι αν θες την άποψή μου, ακόμη πιο σημαντικό—το κατάλληλο research θα σε βοηθήσει άλλωστε να καταλάβεις αν όντως θέλεις να ζήσεις κι εργαστείς στην χώρα.
Φαντάσου να μην κάνεις τη σωστή έρευνα και να μετακομίσεις σε μια χώρα που τελικά δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες σου. Ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή εκεί δεν σου προσφέρει την άνεση ή την κουλτούρα που περίμενες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εμπειρία σου. Γι’αυτό είναι σημαντικό να κάνεις την έρευνά σου και να βεβαιωθείς ότι η χώρα που επιλέγεις να εργαστείς θα μπορέσει να σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι και σε προσωπικό επίπεδο.
Η λύση:
Μελέτησε τη γλώσσα και τις πολιτισμικές διαφορές της αγοράς στην οποία ενδιαφέρεσαι και προσαρμόσου αναλόγως για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Ερεύνησε την κουλτούρα της χώρας που σε ενδιαφέρει και φρόντισε να κατανοήσεις τις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς εργασίας.
✅ Διάβασε άρθρα ή blogs ειδικά για τη συγκεκριμένη χώρα, όπως το Expatica για Ευρώπη ή το The Local για Γερμανία. Στις συνεντεύξεις, αναφέρσου σε χαρακτηριστικά της κουλτούρας αυτής για να δείξεις ότι κατανοείς πώς να προσαρμοστείς.
✅ Δες τη “γλώσσα” της αγγελίας: Αν ζητούν “team player” ή “self-starter”, φρόντισε να δείξεις ότι έχεις αυτές τις δεξιότητες.
✅ Βελτίωσε τις γλωσσικές δεξιότητές σου: Χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως το Duolingo και το Grammarly για να μάθεις τα βασικά της γλώσσας ή να βελτιώσεις τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές σου. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να κάνεις καλή εντύπωση στην συνέντευξη αναφέροντάς το ως ένα έξυπνο ice breaker, αλλά και να εξοικειωθείς με την καθημερινή ζωή στη χώρα που επιθυμείς να εργαστείς. Η γνώση της γλώσσας (έστω και κάποιες βασικές λέξεις) θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη, από τις βασικές συναλλαγές μέχρι την κοινωνική σου ενσωμάτωση.
5. Ασαφές ή Ατελές Προφίλ LinkedIn
Το λάθος:
Το LinkedIn είναι μία από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας για επαγγελματίες. Ωστόσο, πολλοί υποψήφιοι παραβλέπουν τη σημασία του να προσαρμόσουν το προφίλ τους ανάλογα με τις θέσεις για τις οποίες υποβάλλουν αίτηση. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με δεδομένα του “LinkedIn Talent Solutions” (2024), το 60% των εργοδοτών δηλώνουν ότι εξετάζουν την εικόνα του προφίλ πριν προχωρήσουν σε συνέντευξη.
Αν το προφίλ σου δεν είναι επικαιροποιημένο ή δεν αναδεικνύει τα επιτεύγματά σου, η πρώτη εντύπωση που θα δημιουργήσεις θα είναι αρνητική. Θυμήσου, το LinkedIn είναι η ψηφιακή σου ταυτότητα στον επαγγελματικό κόσμο και πρέπει να αντανακλά τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου με σαφήνεια.
Η λύση:
Ενημέρωσε το LinkedIn προφίλ σου ώστε να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις δεξιότητές σου και να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στην οποία επιθυμείς να εισέλθεις.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Χρησιμοποίησε σωστή φωτογραφία, banner & headline: Πρέπει να είναι επαγγελματικά και να δείχνουν την ειδικότητά σου.
✅ Γράψε ένα δυναμικό “About”: Το κείμενό σου πρέπει να περιγράφει ξεκάθαρα την αξία που προσφέρεις, ενώ παράλληλα να περιλαμβάνει τα σημαντικά keywords του κλάδου σου.
✅ Χρησιμοποίησε keywords: Οι recruiters αναζητούν με λέξεις-κλειδιά. Δες τι χρησιμοποιείται στις αγγελίες και βάλε τα στο προφίλ σου.
✅ Δημοσίευσε & αλληλεπίδρασε: Σχόλια και posts σε σχετικό περιεχόμενο αυξάνουν την προβολή σου.
✅ Άφησε ανοιχτό το “Open to Work”: Αν θέλεις, μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε να το βλέπουν μόνο recruiters.
6. Ανεπαρκής Προετοιμασία για Συνεντεύξεις
Το λάθος:
Η προετοιμασία για μια συνέντευξη είναι καθοριστική για την επιτυχία σου. Πολλοί υποψήφιοι παραβλέπουν να προετοιμαστούν σωστά για τις ερωτήσεις που μπορεί να δεχτούν και την κουλτούρα της εταιρείας. Μια μελέτη του “Forbes” (2024) αποκαλύπτει ότι το 72% των εργοδοτών θεωρούν την έλλειψη προετοιμασίας ως το σημαντικότερο λόγο απόρριψης υποψηφίων. Ειδικά για θέσεις στο εξωτερικό, οι εργοδότες περιμένουν να δουν ότι έχεις επενδύσει χρόνο στην κατανόηση της θέσης, της εταιρείας και της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.
Αν και είναι αδύνατο να προετοιμαστείς για κάθε πιθανή ερώτηση, μπορείς να αναπτύξεις ένα “εργαλείο απαντήσεων” για τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, που να σε βοηθά να εκφράσεις με σαφήνεια και σιγουριά τις σκέψεις σου. Η καλή προετοιμασία πρέπει να περιλαμβάνει την εξάσκηση με κοινές ερωτήσεις συνέντευξης, την κατανόηση των “κουλτούρων της συνέντευξης” κάθε χώρας και την προετοιμασία για ερωτήσεις που συνήθως τίθενται σε διεθνείς συνεντεύξεις (όπως για παράδειγμα την ευχέρεια προσαρμογής σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα). Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι σιγουριά για οποιαδήποτε ερώτηση, ακόμα και τις πιο απρόβλεπτες.
Η λύση:
Προετοιμάσου κατάλληλα για τις συνεντεύξεις, γνωρίζοντας την εταιρεία και τις απαιτήσεις της θέσης, και να μπορείς να ανταποκριθείς σε ερωτήσεις που βασίζονται στην εμπειρία σου.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Εξασκήσου με mock interviews: Μπορείς να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου ή να ζητήσεις βοήθεια από έναν career coach.
✅ Χρησιμοποίησε τη μέθοδο STAR: (Situation, Task, Action, Result) για να δώσεις δομημένες απαντήσεις.
✅ Προετοιμάσου για τις πιο συχνές ερωτήσεις: Π.χ. “Tell me about yourself”, “What are your strengths/weaknesses?”.
✅ Δες συνεντεύξεις στο YouTube: Μπορείς να βρεις mock interview sessions σε διάφορους κλάδους.
7. Υποεκτίμηση της Σημασίας της Δικτύωσης (Networking)
Το λάθος:
Η δικτύωση είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.Το να εστιάζεις μόνο σε διαδικτυακές αιτήσεις και να παραμελείς τη δημιουργία σχέσεων με ανθρώπους στον τομέα σου μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Επικοινώνησε με άλλους επαγγελματίες μέσω LinkedIn, λάβε μέρος σε επαγγελματικά συνέδρια και μην διστάσεις να απευθυνθείς σε άτομα που βρίσκονται στις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν.
Η λύση:
Το networking δεν είναι σημαντικό μόνο όταν αναζητάς δουλειά—το networking ουσιαστικά είναι η δημιουργία αυθεντικών σχέσεων που μπορούν να σου ανοίξουν πόρτες, τώρα και στο μέλλον. Πολλές θέσεις καλύπτονται μέσω συστάσεων, οπότε όσο περισσότερο συνδέεσαι με επαγγελματίες στον κλάδο σου, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητές σου να μάθεις για ευκαιρίες πριν δημοσιευτούν. Αντί να περιμένεις να βρεις την τέλεια αγγελία, γίνε μέρος της συζήτησης, δείξε την αξία σου και δημιούργησε σχέσεις που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις.
Βήματα για να το διορθώσεις:
✅ Στείλε μηνύματα σε LinkedIn connections: Πες “Είδα ότι δουλεύεις στον Χ τομέα, θα ήθελα να μάθω περισσότερα!”
✅ Συμμετοχή σε επαγγελματικά events: Δικτυώσου σε συνέδρια, meetups, webinars.
✅ Ζήτησε referrals: Αν έχεις μια καλή επαφή, μπορεί να σε προτείνει εσωτερικά. Αυτή είναι μια win-win-win κατάσταση, όπως την αποκαλώ συνήθως, καθώς βοηθάς τον εαυτό σου, τον άνθρωπο που σε προτείνει και την εταιρεία να βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο.
✅ Χρησιμοποίησε το LinkedIn για visibility: Δημοσίευσε χρήσιμο περιεχόμενο για να ενισχύσεις την παρουσία σου στον κλάδο.
Συμπέρασμα
Η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό μπορεί να είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά με τη σωστή στρατηγική και προετοιμασία, μπορείς να αυξήσεις δραστικά τις πιθανότητες σου για επιτυχία. Ακολουθώντας τα βήματα που αναλύθηκαν παραπάνω, θα ξέρεις πως να αποφύγεις τα συνηθισμένα λάθη και να κάνεις τις σωστές κινήσεις στην κατεύθυνση της εύρεσης της ιδανικής θέσης.
Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι η διαδικασία της αναζήτησης εργασίας απαιτεί συνέπεια, προσαρμοστικότητα και ξεκάθαρους στόχους. Κάθε βήμα που κάνεις, από την έρευνα αγοράς μέχρι τη σωστή προετοιμασία του βιογραφικού σου, σε φέρνει πιο κοντά στο επόμενο επαγγελματικό βήμα που έχεις ονειρευτεί.
Αν λοιπόν ψάχνεις να βρεις την επόμενη επαγγελματική σου ευκαιρία στο εξωτερικό, τώρα είναι η ώρα να δράσεις. Ανάλυσε τη στρατηγική σου, διόρθωσε τα λάθη που παρατηρείς, ακολούθησε τις συμβουλές που μόλις διάβασες και ξεκίνα! Και αν θέλεις μια πιο εξατομικευμένη στρατηγική, ξέρεις πού να με βρεις.